Fauteuils vol stof en courtisanes vol verleden;
bleek; wenkbrauwverf; de blik aanvallig en fataal:
van dunne oren komt, koket nog, afgegleden
een rinkelwinkel van gesteente en metaal;

Rondom het groene kleed gezichten zonder lippen;
of lippen zonder kleur; de kaken zonder tand;
en vingers die in vest of jaszak glippen,
aan de als door een helse koorts verkrampte hand…

(uit Les fleurs du mal van Charles Baudelaire, 1861)

 

Statement de QuasiRealisten

De QuasiRealisten is een groep kunstenaars met een verbinding met de drie Noordelijke provincies. De groep werd opgericht in de herfst van 2012. Wat deze kunstenaars verbindt is de persoonlijke en vervreemdende draai die zij aan het Realisme geven. In dat opzicht zijn de QuasiRealisten schatplichtig aan stromingen als Symbolisme, Surrealisme en Magisch Realisme.

De QuasiRealisten staan open voor alle disciplines zoals beeldhouwkunst,  fotografie, film, dichtkunst en conceptuele kunst.

Het idee tot groepsvorming is ontstaan door het gezamenlijk exposeren van de oprichters op een tentoonstelling van vervreemdende kunst van professionele kunstenaars uit het Noorden in Museum Stad Appingedam. Die had plaats in het kader van de manifestatie Renaissance in het Noorden in het voorjaar van 2012 in de drie noordelijke provincies.

Het doel is zoveel mogelijk in wisselende combinaties samen te exposeren en nieuwe en jonge kunstenaars aan te trekken.

 

Voorwaarden tot deelname

De QuasiRealisten vormen een kunstenaarsgroep met een beperkt aantal leden. Nieuwe leden worden uitsluitend door de groep aangezocht. In principe geeft de groep voorlopig voorrang aan zoveel mogelijk disciplines, behalve beeldhouwen en schilderen, ook fotografie, dichtkunst, digitale kunst, videokunst, installatiekunst en andere disciplines die het artistieke draagvlak zo breed mogelijk maken en een zo gevarieerd mogelijk aanbod van quasi realistische onderwerpen garanderen.