Bas Nijenhuis

 

Bas Nijenhuis (1976) is een kunstenaar uit Groningen. Hij maakt vooral figuratieve schilderijen in olieverf. Voordat hij een kunstenaar werd, studeerde hij en werkte als psycholoog. Bas’ kunst geeft je eigen verbeelding de vrije loop. Zijn kunst laat je in een wereld toe tussen wat er is en wat er niet is. Je wordt gevangen in een moment waar je kunt zien hoe elke subtiele kwaststreek meerdere verhalen te vertellen heeft en tegelijk is het mogelijk dit alles tegelijk gewaar te worden. Zijn kunstwerken bieden je toegang tot meerdere verhalen, waarbij deze elk je aandacht verdienen. In zijn geheel hebben de werken een unieke vrijheid die je simpelweg laat verlangen naar meer.

 

Zijn werken gaan vooral over tonaliteit, kleur en decoratieve aspecten. Het betreffen vooral onderwerpen met iets van leven of levendigheid. Voor hem is het belangrijk te zoeken naar het abstracte binnen de realiteit. Dit is goed te zien binnen de Blauwe Reeks, een serie werken waarin vooral blauwe motieven afgebeeld worden op een licht voorwerp en ondergrond. Denk daarbij aan Delftsblauw of oriëntaalse patronen op witte beeldjes of gezichten.

 

Bas zijn werk werd eerder geselecteerd voor de Nederlandse Portretprijs, Figurativas in het MEAM te Barcelona en de BP Portrait Award in de National Gallery, London. Ook was hij te zien in Sterren op het Doek met Van Rossem als gast, die zijn werk ook ‘mee naar huis nam’.

 

www.basnijenhuis.com