Rein Pol (Groningen, 1949) studeerde in 1976 af op het vak schilderen en grafiek aan Academie Minerva, bij de docenten Wout Muller, Matthijs Röling en Ger Siks. Twee jaar na zijn afstuderen kreeg hij een aanstelling als docent vormstudie en schilderen aan dezelfde academie. Bijna 15 jaar gaf hij daar les. Sinds 2008 geeft hij masterclasses figuratief schilderen aan de Groninger Klassieke Academie en is hij betrokken bij de eindexamens.

Als schilder kreeg hij vooral bekendheid door zijn vele landschappen met dieseltreinen – de zogenaamde Blauwe Engelen. Verder schildert hij portretten, zelfportretten en dieren. En ook wel stillevens met muziekinstrumenten en thema’s rondom vergankelijkheid.

Dat doet Pol met een scherp oog voor de zeggingskracht van het schijnbaar onbeduidende detail. Elk thema dat hij schildert wordt verbeeld in een heldere, harmonische compositie met grote aandacht voor lichtval, stofuitdrukking, ruimte- en kleurwerking. Zijn schilderijen zijn dan ook niet bedoeld als exacte kopie van de werkelijkheid om ons heen maar als verbeelding van de eigen werkelijkheid!

Oprichter van Art Revisited Productions Hans van Seventer schreef daarover: ‘De onderwerpen van Pols schilderijen bewegen zich tussen het doodgewone en het absurde. Soms stijgt de mestgeur op uit zijn landschappen, dan weer zwoegt een Groningse boemel langs de steile oevers van een Noors landschap.’

 

Website: reinpol.nl