De vervreemdende werkelijkheid uitbeelden in schilderijen, zo kun je de kunst van Fokko Rijkens goed samenvatten.

In de schilderijen zijn situaties uit het dagelijks leven te zien, die door belichting, plaatsing of vergroting in een geheel ander perspectief worden geplaatst en daardoor een ander karakter krijgen.

Iedere twee jaar werkt hij vanuit vaste thema’s, zoals: Dans, Gezegdes, De vier Jaargetijden, De Bijbel, Smartphone, etc.

Fokko studeerde in 1988 cum laude af als fijnschilder aan de Academie Minerva te Groningen bij de docenten: Matthijs Röling, Ger Siks en Wout Muller.

De invloed van de Neue Leipziger Schule is de laatste jaren meer en meer te zien in zijn werk, niet alleen qua thematiek maar qua belichting en uitwerking.

Fokko heeft ook aan de basis gestaan van diverse tentoonstellingen en manifestaties. Om dit verder uit te bouwen en te professionaliseren heeft hij de Stichting KC CONZEP opgericht. Van hieruit maakt hij zich er o.a. sterk voor de band tussen Duitse kunstenaars en de Noordelijke Realisten verder te versterken.

Op de site fokkorijkens.nl is meer werk te zien.

 


 

Project Fietstunnel Peizerwold

Inspiratiebron

De kunstenaar van de muurschildering is Fokko Rijkens uit Roderwolde. “De tunnel verbindt twee delen van de Onlanden met elkaar, daarom vond ik het voor de hand liggen om dit prachtige gebied als inspiratiebron te gebruiken. Ik schilder wel vaker de Onlanden, maar ondanks dat was het een enorme uitdaging. De muurschildering is namelijk 600 m2!”

Vele handen maken licht werk

Gelukkig hoefde de kunstenaar deze enorme oppervlakte niet in zijn eentje te beschilderen. “Een hoop mensen uit de omgeving hebben meegewerkt aan de klus”, vertelt Fokko. “Zo hebben basisschoolleerlingen van OBS Het Palet uit Roderwolde mij geholpen met het schilderen van de bloemetjes en ook andere kinderen uit de buurt hielpen mee. Met zijn allen hebben we gezorgd voor dit prachtige resultaat.” Sinds begin november is de schildering in de tunnel te bewonderen.

Verkeer Vervoer Drenthe