Beeldend kunstenaar Inge Peeze (1960) woont en werkt in Bilthoven. Zij is afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen.

 

Inge gebruikt alledaagse scenes als startpunt van haar schilderijen, die ze sterk vereenvoudigt. Haar werk is in zijn minimalistische vorm vervreemdend door de aanwezige kalmte, stilte of leegte. In deze verstilde omgeving is vaak een persoon aanwezig. Soms ook wordt de aanwezigheid op indirecte manier gesuggereerd (bijvoorbeeld door een lege stoel).

 

De innerlijke belevingswereld van de aanwezige dan wel afwezige figuur krijgt lading door de wijze waarop de omgeving wordt weergegeven.

De scene wordt door Inge zorgvuldig gecomponeerd waardoor er een toneelachtige setting ontstaat. Soms voegt zij beeldelementen toe waarmee ze een psychologische spanning oproept. Daarbij zoekt ze naar tegenstrijdigheid, of iets dat ongewoon of wonderlijk is in de gegeven situatie.

Kenmerkend voor al haar werk is een sterke vlakverdeling, geometrisch lijnenspel en krachtig kleurgebruik.

 

De schilderijen zijn niet verhalend. Inge wil bij de toeschouwer individuele associaties oproepen met een daaraan gekoppelde emotie of gedachte.

 

Voor meer informatie: www.ingepeeze.com